Течност за антибактериско испирање на усната празнина

 • Ефективна заштита од периодонтитис и гингивитис
 • Деконтаминација на МРСА
 • Антибактериско дејство
 • Не делува врз бојата на забите
 • Не содржи хлорхексидин
 • Не содржи алкохол

Места на примена:

 • Регенерација од инфективно заболување на устана празнина
 • Дневна хигиена на усната празнина во домашни услови
 • Пациенти со нарушена способност за обавување на дневна хигиена во усната празнина
 • Супуративно лекување на МРСА (само 15 секунди контакно време)
 • Периодонтитис и гингивитис
 • Подршка на хигиена во усната празнина пред и после периодонтални - и орално - хируршки интервенции
 • Болести кои доведуваат до раст на габички во усната празнина (на пр: кај имуносупресивни или онколошки пациенти)
 • Во онкологија и детска онкологија
 • Пациенти со респираторни проблеми
 • Како подршка за време на радиотерапија
 • Превенција и избегнување на мирис во устата
 • Намалување на непријатниот мирис во устата кој потекнува од бактериите во устата празнина

Начин на употреба:

Да се исплакне устата со приближно 15ml Octenidol® околу 30 секунди, 2-3 пати дневно  (при инфекција со МРСА доволно е околу 15 секунди). Во случај на габични инфекции на усната празнина контактноto време на растворот со усната празнина мора да биде 2 минути.

Да не се голта. После испирањето на устата може веднаш нормално да се јаде и пие.

Микробиолошка ефикасност :

Благодарение на активната состојка октенидин Octenidol® истовремено штити и брзо делува против бактерии и габи (C. Albicans). Со редовна употреба спречува нивно повторно формирање и овозможува одржување на здрава орална флора.

Состав:

Вода, ПЕГ-40 хидрогенирано рицинусово масло, глицерин, мирис, натриум глуконат, сукралоза,  октенидин хидрохлорид, лимонска киселина, БХТ.

Да не се чува на температура повисока од + 25º C, да се заштити од замрзнување.

Пакување:

 • Octenidol® mouthwash 60 ml
 • Octenidol® mouthwash 250 ml